Διακοπή Καπνίσματος

Η εξάρτηση από το τσιγάρο και τη νικοτίνη είναι διαφορετική για τον κάθε καπνιστή, γίνεται με διαφορετικό τρόπο και έχει διαφορετική ένταση. Το σίγουρο είναι ότι ο εθισμός και ο κίνδυνος αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων, τη διάρκεια του καπνίσματος και ορισμένους ενδογενείς παράγοντες.

 

Το σώμα μας διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο ελεύθερων νευρικών απολήξεων. Οι ελεύθερες νευρικές απολήξεις είναι νευρικές ίνες που βρίσκονται υποδερμικά σε όλο το σώμα και δρουν ως υποδοχείς μεταφέροντας νευρικά σήματα προς τον εγκέφαλο. Ωστόσο, συγκεκριμένα σημεία στο σώμα, στο πρόσωπο και στα αυτιά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα «πυκνά» σε νευρικές απολήξεις και με εξειδικευμένη σχέση με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

 

Ο ερεθισμός αυτών των σημείων με μικρές μεταλλικές βελόνες δραστηριοποιεί τα ανάλογα κέντρα του εγκεφάλου ενώ παράλληλα ενεργοποιεί την παραγωγή ενός μεγάλου αριθμού ενδογενών ουσιών (ουσίες που παράγονται από κύτταρα ή ιστούς του σώματος). Οι ουσίες αυτές μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό στον εγκέφαλο όπου μιμούνται τη δράση της νικοτίνης, «ξεγελώντας» έτσι το νευρικό σύστημα.

 

Το αποτέλεσμα είναι ότι μειώνει εντυπωσιακά τα συμπτώματα από την έλλειψη της νικοτίνης, ανακουφίζει από το άγχος, την ψυχική πίεση και το αίσθημα κενού που νιώθουν όσοι προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο.

 

Μικρές μεταλλικές βελόνες μιας χρήσεως τοποθετούνται στο δέρμα σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα, το πρόσωπο και τους λοβούς των αυτιών. Οι βελόνες παραμένουν στη θέση τους για διάστημα 20-30 λεπτών και κατόπιν αφαιρούνται. Από τις επόμενες κιόλας ώρες μετά τη θεραπεία το αποτέλεσμα είναι εμφανές. Ο καπνιστής αναφέρει μειωμένη επιθυμία για κάπνισμα, απόλυτα ελεγχόμενη και όχι βασανιστική απ’ ότι συνέβαινε συνήθως από την έλλειψη της νικοτίνης, μέχρι και απέχθεια στον καπνό. Η μέθοδος του βελονισμού είναι ασφαλής, γρήγορη, χωρίς πόνο και χωρίς παρενέργειες.