μοξαθεραπεια

HEALTH &   COSMETICS

 

H θερμοθεραπεία με μόξα (μοξαθεραπεία) είναι μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, εδώ και 3.000 χρόνια τουλάχιστον, για τη θεραπεία και πρόληψη των ασθενειών, μέσω της εφαρμογής θερμότητας σε ορισμένα σημεία ή περιοχές του ανθρώπινου σώματος.

 

H μόξα είναι συνδυασμός 15-20 βοτάνων, με κύριο συστατικό το βότανο αψιθιά (Artemisia vulgaris), το οποίο υπάρχει και στην Ελλάδα, αυτοφυές.Καίγοντας το φυτό atremisia vulgaris (moxa) προκαλούμε τοπική και εστιασμένη θερμότητα πάνω στα βελονιστικά σημεία που έχουμε επιλέξει και ενεργοποιούμε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος που λειτουργούν σαν αποθήκες ενέργειας (π.χ νεφρά-μέση /σπλήνας-κοιλιά). 

 

Το φυτό έχει υποστεί επεξεργασία έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές- κονιορτοποιημένο ή στο σχήμα ενός πούρου.

 

Σε αρχαία βιβλία κινέζικης ιατρικής αναφέρεται:
«Mια αρρώστεια που δεν μπορεί να θεραπευθεί με βελονισμό, μπορεί να θεραπευθεί με μοξαθεραπεία».


«Όταν ο βελονισμός και η φαρμακοθεραπεία δεν επιφέρουν γρήγορα αποτελέσματα, ενδείκνυται μόξα». Όμως, η μέθοδος αυτή συχνά χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα της θεραπείας με βελονισμό, για καλύτερα αποτελέσματα.

 

 

Oι ιδιότητες της μοξαθεραπείας κατά την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική είναι:

 

 

 1) θερμαίνει τους μεσημβρινούς (= ροές, κανάλια ενέργειας) του σώματος και συντελεί στην αποβολή του κρύου από το εσωτερικό του σώματος.

 

2) επιφέρει την ομαλή κυκλοφορία της ενέργειας QI και του αίματος

 

 3) δυναμώνει τις πηγές ενέργειας του σώματος (νεφρά, σπλήνα).

 

 4) προλαμβάνει την εμφάνιση ασθενειών και διατηρεί την υγεία.

 

H θερμοθεραπεία με μόξα έχει καταπληκτικά αποτελέσματα σε παθήσεις πεπτικού συστήματος, οσφυαλγίες, κατακράτηση ούρων, δυσμηνόρροια, ημιπληγία, πάρεση προσωπικού νεύρου, ορισμένες δερματοπάθειες (π.χ. λεύκη), χρόνια υπερκόπωση κ.λπ..

 

H μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ευρέως στα νοσοκομεία της Kίνας και σε κλινικές βελονισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

 

ΔΕΙΤΕ Μοξοθεραπεία, moxa στη μάχη για τη καταπολέμηση της φυματίωσης στην Αφρική.

ακολουθηστε μασ στα social media