Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική

HEALTH &   COSMETICS

 

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (Π.Κ.Ι) είναι ένα παραδοσιακό σύστημα ιατρικής, που εφαρμόζεται με επιτυχία,τα τελευταία 3.000 χρόνια. Οφείλουμε να συμπεράνουμε, ότι η Π.Κ.Ι έχει μια συνέχεια στο χρόνο και το γεγονός αυτό πιστοποιεί την αρτιότητά της, γιατί ο χρόνος έχει την ιδιότητα να εξαφανίζει τα άχρηστα και τα ψευδή και να διατηρεί τα χρήσιμα και τα αληθινά.

 

Το πρώτο ιατρικό κείμενο “Εσωτερική Παθολογία του Κίτρινου Αυτοκράτορα” 黄帝内经 (Huáng Dì Nèi Jīng) αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η εκπαίδευση των σύγχρονων Κινέζων πάνω στην ιατρική του τόπου τους. Αυτό σημαίνει ότι η Π.Κ.Ι δεν είναι ένα νεκρό κειμήλιο του παρελθόντος, αλλά μία ζωντανή τέχνη και επιστήμη την οποία οι περισσότεροι Κινέζοι προτιμούν για να θεραπεύονται.

 

Η παραδοσιακη κινεζικη ιατρικη (ΠΚΙ) είναι ένα πληρες, ολοκληρομενο ιατρικο συστημα  στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτή για να αντιμετωπίσουν σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Η Π.Κ.Ι βλέπει όλες τις λειτουργίες του ατόμου, σωματικές και ψυχικές, συνδεδεμένες με το περιβάλλον του, ως ένα ενιαίο και αλληλένδετο σύνολο. Δεν απομονώνει συγκεκριμένα συμπτώματα ή εκδηλώσεις , αλλά επιδιώκει να τα δει ως μέρος της συνολικής “εικόνας ανισορροπίας”. Το λεγόμενο σύνδρομο.


Ένας καταρτισμένος θεραπευτής που εφαρμόζει Π.Κ.Ι έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει τις ανισορροπίες της ροής της ενέργειας – το λεγόμενο “Τσι” 气 (Qì) και των δυσλειτουργιών του οργανισμού, πριν εκείνες εκδηλωθούν σε ασθένεια.

Σκοπός του είναι να παρατηρεί και να διορθώνει τη διαταραχή στην ομοιόσταση του οργανισμού, πριν παγιωθεί η αρρώστια. Έτσι, η εφαρμογή της Π.Κ.Ι είναι σημαντικότατη και όσων αφορά στη πρόληψη προβλημάτων υγείας.

 

Σύμφωνα με τη Π.Κ.Ι, τα ενεργειακά σημεία του σώματος σχηματίζουν ένα δίκτυο καναλιών, όπου ρέει η ενέργεια “Τσι” 气 (Qì). Τα κανάλια αυτά ονομάζονται μεσημβρινοί και συνδέουν το κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο σε ένα ενιαίο σύμπλεγμα λειτουργιών. Κατατάσσονται σε δύο αντίθετα και συγχρόνως αλληλοεξαρτώμενα ρεύματα, γνωστά ως yin-yang. Η υγεία μας έγκειται στην ισορροπία των δύο αυτών δυνάμεων. Όταν χάνεται αυτή η ισορροπία, το qi των μεσημβρινών οδηγείται σε κατάσταση υπερπληρότητας (“μπλοκάρισμα”) ή ανεπάρκειας. Αυτή ακριβώς τη δυσαρμονία βιώνουμε σαν δυσφορία, πόνο ή ασθένεια.

 

 

ακολουθηστε μασ στα social media