άγχος,stress και αυπνία

HEALTH &

COSMETICS

Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα.
” Λαο Τσε”

Oλοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν καθημερινά από  άγχος,stress τα οποία άμεσα συνδέονται με την υγεία και την ευημερία μας. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν τη σχέση μεταξύ του υψηλού επιπέδου stress και της κατάπτωσης της υγείας.

 

Είναι το πιο συχνό παράπονο στους περισσότερους ασθενείς και επικρατεί συνήθως στο μοντέρνο Δυτικό κόσμο. Το σύνδρομο αυτό συνδέεται άμεσα με τις διάφορες πιέσεις που δέχεται το άτομο είτε στην εργασία του, είτε στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή. Και ενώ υπάρχουν σχεδόν πάντα συναισθηματικές και ψυχολογικές διαταραχές, οι ασθενείς αναφέρουν συνήθως τυπικά συμπτώματα όπως μυϊκό πόνο και ένταση στον αυχένα, την πλάτη ή /και στους ώμους.

 

Άλλα συνήθη σωματικά συμπτώματα που αναφέρονται είναι κούραση, νευρικότητα, γαστρεντερικές διαταραχές, άγχος και διάφορες φοβίες, ημικρανίες, διαταραχές συγκέντρωσης, διαταραχές ύπνου, ευερέθιστο έντερο με συνοδεία θύμου, απογοήτευσης κτλ.

 

Στις γυναίκες παρουσιάζονται και επιπλέον συμπτώματα που αφορούν την περίοδό τους, και εκδηλώνονται με διαταραχές στον κύκλο (συχνομηνόρροια – η περίοδος έρχεται πιο νωρίς και παραπάνω από μια φορά το μήνα – ή αραιομηνόρροια – δηλαδή σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το κανονικό), προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο όπως πρήξιμο στο στήθος ή /και στην κοιλιά, μετεωρισμός κτλ. Και τις περισσότερες φορές δεν απουσιάζει και η εύκολη εναλλαγή της διάθεσης, μελαγχολία ακόμη και κατάθλιψη. Όλα τα προαναφερόμενα συνοδεύονται συνήθως από άγχος, πολλές φορές χωρίς αφορμή.

 

Πώς μπορεί να βοηθήσει η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική στην αντιμετώπιση του stress; Ο πιο συχνός και άμεσος τρόπος είναι με τον βελονισμό. Τι κάνει όμως ο βελονισμός; Επαναφέρει την ροη της ενεργείας Qi και του Αίματος μειώνοντας το stress και ο ασθενής ανακουφίζεται.

 

Όταν τοποθετούμε τις βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία απελευθερώνονται νευροχημικές ουσίες από τον εγκέφαλο, όπως είναι η σεροτονίνη και ενδορφίνες, οι οποίες έχουν βαθύ χαλαρωτικό αντίκτυπο πάνω στο σώμα.

 

Το αποτέλεσμα αυτών των βιοχημικών αλλαγών επηρεάζει τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του σώματος, προκαλώντας φυσική και συναισθηματική ευημερία. Συχνά οι ασθενείς αποκοιμούνται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

 

Ο βελονισμός μειώνει την δραστηριότητα του συμπαθητικού συστήματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και αρκετοί ασθενείς νιώθουν πιο ενεργητικοί ακόμη και μετά από μερικές μονό συνεδρίες. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει ειδικές ευεργετικές επιρροές στο άγχος και το stress, δρώντας στις περιοχές του εγκέφαλου, οι οποίες σχετίζονται με τον πόνο και με αυτόν τον τρόπο ηρεμούν τον «υπερδραστήριο νου».

 

Ο βελονισμός έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα της κορτικοστερόνης, διεγείρει την παράγωγη ενδογενών ενδορφινών (το κάνει χωρίς την χρήση ψυχοτρόπων φάρμακων όπως γίνεται συνήθως) και το αποτέλεσμα είναι η μείωση έως και η εξαφάνιση του άγχους και του stress. Όπως είπαμε και προηγουμένως, το stress δραστηριοποιεί το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα, ενώ ο βελονισμός κάνει το αντίθετο, διεγείρει το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα, το οποίο ευθύνεται για την χαλάρωση και την ηρεμία. Επίσης, μια πολύ σημαντική και βασική δράση του βελονισμού είναι η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναστρέψει τις διαταραχές που προκληθήκαν από το stress, είτε είναι σωματικές ,είτε είναι συναισθηματικές.

 

Η θεραπεία με το βελονισμό έχει καταπληκτικά αποτελέσματα πάνω στην ψυχική μας ισορροπία. Αυτό μπορεί να επιτευχτεί σε συνδυασμό και με τη βοτανοθεραπεία. Τα βότανα καταπραΰνουν τις γαστρεντερικές διαταραχές, την κούραση, τις ημικρανίες, τις διαταραχές περιόδου, την αϋπνία, την μυϊκή ένταση κτλ.

ακολουθηστε μασ στα social media