Θεραπεία με Βεντούζες

HEALTH &   COSMETICS

 

Κατά τους Κινέζους οι βεντούζες είναι μία από τις παλαιότερες μεθόδους – τεχνικές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση της βεντούζας χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα, όταν ο βοτανολόγος Ge Hong έγραψε για μια μορφή βεντούζας σε ένα εγχειρίδιο για συνταγές . Αργότερα γράφτηκαν και άλλα βιβλία κατά τη διάρκεια των δυναστειών Tang και Qing περιγράφοντας την τεχνική και τον τρόπο της βεντούζας με μεγάλη λεπτομέρεια.

 

Στην Ελλάδα οι πρώτες αναφορές στη συγκεκριμένη μέθοδο υπάρχουν στα κείμενα του Ιπποκράτη. Στον κλινικό του κατάλογο, ο Ιπποκράτης συνιστά τις βεντούζες μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση της στηθάγχης και των διαταραχών του εμμηνορυσιακού κύκλου . Ο Ιπποκράτης προτείνει οι βεντούζες να είναι μικρές σε διάμετρο, κωνικές σε σχήμα και ελαφρές, ακόμη και αν η ασθένεια για την οποία προορίζονται βρίσκεται βαθιά.

 

Οι βεντούζες χρησιμοποιήθηκαν στην παραδοσιακή ιατρική τόσο στην Ελλάδα και Μικρά Ασία όσο και στην Κίνα. O τρόπος και οι εφαρμογές της χρήσης της βεντούζας διαφέρουν αρκετά από χώρα σε χώρα με την πιο λεπτομερή και πλατιά χρήση από την κινέζικη ιατρική. 

 

O παραδοσιακός κινέζικος βελονισμός χρησιμοποιεί την βεντούζα για συγκεκριμένα προβλήματα και σε αντίθεση με την ελληνική παράδοση την εφαρμόζει σε διάφορες περιοχές του σώματος (και όχι μόνο στην πλάτη). H μέθοδος επίσης διαφέρει αρκετά στις δύο αυτές παραδόσεις.

 

Η θεραπεία με τις βεντούζες (cupping) είναι μία μέθοδος όπου ένα δοχείο (συνήθως γυάλινο) εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δέρματος. Δημιουργεί τοπική συμφόρηση τραβώντας τους ιστούς που βρίσκονται κάτω από την βεντούζα προς τα έξω και έτσι βελτιώνει την κυκλοφορία και δημιουργεί τοπική “στάση αίματος”. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μερικού κενού στο δοχείο (αρνητική πίεση) συνήθως με την εισαγωγή φλεγόμενου αντικειμένου στο δοχείο.

 

‘Eχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα είδη βεντούζας, συμπεραλαμβανομένων: κέρατα από ζώα, μπρούντζινα ή κεραμικά βάζα, ή βεντούζες από μπαμπού. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη, τα οποία επιλέγονται ανάλογα με την περιοχή και την πάθηση για την οποία θα εφαρμοστεί η θεραπεία.

ακολουθηστε μασ στα social media