τι μπορεί να θεραπεύσει ο βελονισμός

7 Δεκεμβρίου, 2016 Mingmen No comments exist

 

 

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Ο βελονισμός είναι ένα θεωρητικό, σύνθετο και ολοκληρωμένο σύστημα θεραπείας που η ιστορία του χάνεται στην νύκτα των χρόνων. Η ιστορία του βελονισμού ξεκινά πριν 4.000 χρόνια στην Κίνα και πριν 160 χρόνια στην Ευρώπη.

 

Η θεραπευτική τέχνη του βελονισμού σήμερα εξασκείται για μια μεγάλη γκάμα ασθενειών και μυοσκελετικών προβλημάτων οπού σχετίζονται με τον πόνο και το άγχος, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στον βελονιστή ως ύστατη λύση στο πρόβλημα τους.

 

Ο βελονισμός έχει αυξηθεί σταθερά στις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που έγινε στις συμπληρωματικές προσεγγίσεις για την υγεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το 2007, μόνο στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν κάνει βελονισμό το 2007. Η έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός των επισκέψεων σε βελονιστές τριπλασιάστηκε μεταξύ 1997 και 2007.

 

Η ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι: πονάνε οι βελόνες?

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι σχετικά ανώδυνες  όπως και όλη η διαδικασία του βελονισμού, μία από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις του βελονισμού είναι να μειώσει χρόνιο πόνο σε όλο το σώμα με φυσικό τρόπο, χωρίς την ανάγκη για φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

 

Ποια τα οφέλη του βελονισμού?

1 Βοηθά στη μείωση πονοκεφάλους και ημικρανίες

2  Βελτιώνει  χρόνιος πόνος, μεταξύ άλλων για την πλάτη, τον αυχένα, το γόνατο ή τον πόνο της αρθρίτιδας

Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη βελτίωση του χρόνιου πόνου στην πλάτη. Σε μια μελέτη του 2006 που έγινε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Βερολίνου σε ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία, υπήρχε μια σημαντική διαφορά στον πόνο, μεταξύ των ομάδων των ασθενών που έλαβαν θεραπείες βελονισμού πάνω από οκτώ εβδομάδες έναντι εκείνων που δεν έλαβαν καμία θεραπεία.

 

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι μια μελέτη του 2012 που έγινε από το Memorial Sloan-Kettering Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής με στόχο να προσδιοριστεί η επίδραση του βελονισμού για τέσσερις καταστάσεις χρόνιου πόνου: πλάτη και στον αυχένα,  αρθρίτιδα , χρόνια κεφαλαλγία και πόνος στον ώμο.

 

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 17.000 ασθενείς, και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που έκανα θεραπείες βελονισμού είχαν λιγότερο πόνο από ό, τι οι ασθενείς στην ομάδα ελέγχου με εικονικό φάρμακο για την πλάτη και το λαιμό  μυϊκούς πόνους  και πόνους, οστεοαρθρίτιδα, και χρόνιους πονοκεφάλους.  Το συμπέρασμα ήταν ότι ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου και είναι «κάτι περισσότερο από ένα φαινόμενο placebo

 

 

3. Βοηθά τη θεραπεία της αϋπνίας

Πανεπιστήμιο του Πεκίνου της κινεζικής ιατρικής διεξάγεται μια μεγάλη έρευνα  για το 2009 που παρουσίασαν ευεργετική επίδραση του βελονισμού στη μείωση των συμπτωμάτων αϋπνίας, σε σύγκριση με χωρίς θεραπεία.  Η ανάλυση έδειξε ότι σε ασθενείς που έπαιρναν φάρμακα ή φυτικές θεραπείες για να βοηθηθούν  με τον ύπνο , προσθέτοντας θεραπείες βελονισμού έδειξε καλύτερα αποτελέσματα από τη λήψη και μόνο των φαρμάκων ή βοτάνων.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι σε αντίθεση με πολλά φάρμακα κατά της αϋπνίας, οι συνεδρίες βελονισμού δεν είχε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

 

Τα παραπάνω είναι μόνο  κάποια  από τα θέματα υγείας  οπού μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες πατηστε ΕΔΩ

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας πατήστε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.