Συχνές Ερωτήσεις

    Πως λειτουργεί ο βελονισμός στο ανθρώπινο σώμα?

 

Αφυπνίζει και ευθυγραμμίζει τις δυνάμεις αυτοΐασης: Ο Βελονισμός έχει πολυποίκιλες δράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Μια από τις πιο σημαντικές είναι η αφύπνιση και ευθυγράμμιση των δυνάμεων αυτοΐασης. Τι σημαίνει αφύπνιση των δυνάμεων αυτοΐασης? Για παράδειγμα, ο Βελονισμός χρησιμοποιείται στην διακοπή του καπνίσματος αλλά επίσης και στην απεξάρτηση από αλκοόλ και ναρκωτικά. Ο καπνός, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά καταστέλλουν τις δυνάμεις αυτοΐασης και έτσι το άτομο οδηγείται στην αυτοκαταστροφή. Ο Βελονισμός ανοίγει ένα μονοπάτι διαμέσου του οποίου οι κατεσταλμένες δυνάμεις αυτοΐασης επικοινωνούν με τον πυρήνα της ύπαρξης του ατόμου και έτσι αφυπνίζονται, γιατί ο πυρήνας της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η ίδια η πεμπτουσία, δηλαδή η ίδια η ζωή. Τι σημαίνει ευθυγραμμίζονται οι δυνάμεις αυτοΐασης ενός ατόμου? Εξαιτίας του τρόπου ζωής μας (τηλεόραση, διατροφή, άγχος, απομάκρυνση από την φύση κλπ) οι δυνάμεις αυτοΐασης αποπροσανατολίζονται. Έτσι γεννιώνται τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα (αν και όλα τα νοσήματα είναι επί της ουσίας αυτοάνοσα). Ο Βελονισμός πάλι, μέσω του ίδιου μονοπατιού, φέρνει σε επικοινωνία τις δυνάμεις αυτοΐασης με τον πυρήνα της ύπαρξης του ατόμου και κατ’ ανάγκη τις ευθυγραμμίζει, όπως ακριβώς τις αφυπνίζει κιόλας. Όπως αναφέρει και ένας Κινέζος Δάσκαλος του Βελονισμού, όταν η βελόνα εισχωρήσει στο σημείο, τότε ανοίγεται ένα κανάλι το οποίο οδηγεί στο κέντρο της ανθρώπινης ύπαρξης, κίνηση η οποία διευθετεί κάθε ανωμαλία υπάρχει μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

 

    Σε ποιες περιπτώσεις – παθήσεις ενδείκνυται ο βελονισμός? Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει και σε ψυχικές παθήσεις?

 

Ο Βελονισμός δεν θεραπεύει παθήσεις. Βοηθάει πάσχοντες να αφυπνίσουν τις δυνάμεις αυτοΐασης στο σώμα τους. Με αυτήν την έννοια μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε υποφέρει, είτε σωματικά, είτε ψυχικά.

Τι γίνεται σε μια θεραπεία βελονισμού;

 

Την πρώτη φορά που θα κάνετε βελονισμό, ο/η βελονιστής/ρια  ή ο/η συνεργάτης του/της θα πάρει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας. Στη συνέχεια θα προβεί σε μια φυσική εξέταση όπου, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνεται η επισκόπηση της γλώσσας, η ψηλάφηση του σφυγμού και τμημάτων του σώματός σας. Μετά το τέλος της εξέτασης ο βελονιστής θα σας τοποθετήσει σε καθιστή ή κατακεκλιμένη θέση, για να προχωρήσει στην τοποθέτηση των βελονών, πάνω σε γυμνό δέρμα, στα ειδικά σημεία που έχει επιλέξει για εσάς. Μετά το πέρας 1-45 λεπτών (συνήθως 30 λεπτών) ο βελονιστής θα αφαιρέσει τις βελόνες και η θεραπεία θα έχει πλέον τελειώσει. Σε κάθε συνεδρία που θα ακολουθήσει γίνετε μια σύντομη επανεξέταση και τοποθέτηση βελονών.

 

Πόσες φορές θα χρειαστεί να κάνω βελονισμό;

 

Το πόσες φορές θα κάνετε βελονισμό εξαρτάται αποκλειστικά από την αιτία για την οποία κάνετε βελονισμό, και  από τον τρόπο που θα επιλέξει ο θεραπευτής να χειριστεί την περίπτωσή σας. Το λιγότερο που μπορεί να χρειαστείτε είναι μία μόνο θεραπεία, και το περισσότερο δύο συνεδρίες την ημέρα, συνήθως όχι για περισσότερο από ένα κύκλο 10 ημερών. Συνήθως στην Ελλάδα συστήνονται 2-3 συνεδρίες την εβδομάδα για ένα κύκλο 10 θεραπειών για τα οξέα περιστατικά, και 1 συνεδρία την εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες, για ένα κύκλο 10 θεραπειών για τα χρόνια περιστατικά, αν και αυτή η πρακτική δεν είναι απόλυτη και εξαρτάται από τον ασθενή και το θεραπευτή. Μετά την ολοκλήρωση ενός θεραπευτικού κύκλου, συχνά συστήνεται η διακοπή της θεραπείας για διάστημα 7-10 ημερών, μετά το οποίο μπορεί, εάν χρειαστεί, να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος. 

 

    Βρίσκομαι σε οξεία φάση του προβλήματος μου, μπορώ να κάνω βελονισμό τώρα?

 

Η εφαρμογή του Βελονισμού στην οξεία φάση έχει θαυμάσια αποτελέσματα. Πολλές φορές απομακρύνει ως δια μαγείας την βλαπτική ενέργεια και έχουμε ταχύτατα θεραπευτικά αποτελέσματα.

 

    Θα χρειαστεί να αλλάξω τις συνήθειες μου (διατροφή, άσκηση, ύπνος κλπ)?

 

Οι συνήθειες μας είναι αυτές που γεννάνε την ασθένεια. Αν δεν τις αλλάξουμε δεν μπορούμε να θεραπευτούμε. Η μετάνοια, η αλλαγή δηλαδή του τρόπου σκέψης και ζωής μας, είναι η βασική προϋπόθεση κάθε θεραπείας.

 

    Θα μου συστήσετε κάποια δίαιτα ή βοτανική θεραπεία?

 

Στα πλαίσια των θεραπευτικών συνεδριών Βελονισμού που προσφέρονται συστήνονται διατροφικές αλλαγές καθώς και βοτανικές θεραπείες.

 

    Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως?

 

Οι Βελόνες που χρησιμοποιούνται στο MINGMEN είναι πάντοτε καινούργιες!!

 

    Υπάρχει περίπτωση να μην ωφεληθώ από τον Βελονισμό?

 

Βεβαίως υπάρχουν ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στον Βελονισμό. Αυτό οφείλεται είτε σε αδυναμία του θεραπευτή να ανοίξει τα μονοπάτια στο σώμα του πάσχοντα, είτε στο ότι ο ίδιος ο πάσχοντας μπλοκάρει τα μονοπάτια και δεν αφήνεται στην θεραπεία. Σε αυτήν την περίπτωση ο θεραπευτής οφείλει να συστήσει αλλαγή θεραπευτή ή αλλαγή θεραπευτικής μεθόδου.

 

    Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο βελονισμός αντενδείκνυται?

 

Σε γενικές γραμμές οι αντενδείξεις του Βελονισμού είναι ελάχιστες.

 

    Μπορεί να βλαφθώ από τον Βελονισμό?

 

Η μόνη σοβαρή βλάβη που μπορεί να υποστεί κανείς από τον Βελονισμό είναι μώλωπες. Αυτοί προέρχονται από ρήξεις μικροαγγείων κατά την είσοδο της Βελόνας.

 

    Υπάρχει η πιθανότητα ο Βελονιστής να βάλει την Βελόνα σε ένα «λάθος» σημείο και αυτό να επιφέρει βλάβη στον ασθενή?

 

Δεν υπάρχουν «λάθος» σημεία. Στην χειρότερη περίπτωση ο Βελονιστής να μην κατορθώσει να διεγείρει το σημείο. Αλλά ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν επέρχεται εξαιτίας τούτου βλάβη στον ασθενή. Απλά έχουμε μια αδιάφορη θεραπευτική συνεδρία.

 

    Παίρνω φάρμακα, μπορώ να κάνω βελονισμό?

 

Τα φάρμακα δεν αποτελούν αντένδειξη για την εφαρμογή του Βελονισμού. Απλά η κορτιζόνη και όλα τα ανοσοκατασταλτικά καταστέλλουν τις δυνάμεις αυτοΐασης και έτσι εξασθενούν την θεραπευτική δράση του Βελονισμού.

 

    Ο βελονισμός είναι επώδυνος?

 

Ο Βελονισμός βέβαια δεν είναι ανώδυνος. Υπάρχει ελάχιστο αίσθημα πόνου. Παρ’ όλα αυτά ο Ιπποκράτης ανέφερε ότι αυτοί που επιλέγουν τους λίγους πόνους γλιτώνουν τους πολλούς.